Performance Art

Joseph Schildkraut

Joseph Schildkraut (1896-1964)

Best Supporting Actor Aademy Award 1937 for “The life of Emile Zola)

Zijn tweede vrouw (29 jaar) stierf tijdens de driedaagse opnames van de finale van het derde seizoen van The Twilight Zone (1959), The Trade-Ins (1962). Hij kwam uit een theaterfamilie en stond erop om de productie af te maken voordat hij zou gaan rouwen. In de aflevering speelt hij een oudere man die moet kiezen tussen een nieuw lichaam voor zichzelf of de rest van zijn leven met zijn vrouw doorbrengen in een lichaam vol pijn; Schildkrauts persoonlijke kwellingen voegen nog meer schrijnendheid toe aan wat velen beschouwen als een van de beste afleveringen van de serie.

His second wife (of 29 years) died during the three-day filming of the third-season finale of The Twilight Zone (1959), The Trade-Ins (1962). Coming from a theatrical family, he insisted on finishing the production before he’d begin mourning. In the episode he plays an elderly man who must choose between a new body for himself or living the rest of his life with his wife in a pain-wracked body; Schildkraut’s personal torments add even more poignancy to what many consider to be one of the series’ best episodes.